Mąka kokosowa

Mąka kokosowa, to kolejny obok oleju, wiórków i mleczka, produkt pozyskiwany z kokosa. Może być składnikiem potraw w diecie diabetyków oraz osób dbających o linię i regularnie uprawiających aktywność fizyczną, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG) i mniej kalorii (443 kcal) niż tradycyjna mąka.

 

Prozdrowotne właściwości

Mąka kokosowa zawiera szereg witamin, zdrowych tłuszczy i wartości odżywczych, a także posiada więcej błonnika i mniej węglowodanów. Do jej właściwości należy działanie:

  • przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
  • przyspieszające metabolizm,
  • wyrównujące poziom glukozy we krwi,
  • usuwające toksyny z organizmy.

 

Regularne stosowanie

Rezultatem wprowadzenia mąki kokosowej do swojej diety, a także regularnego jej spożywania jest:

  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wsparcie działania układu odpornościowego,
  • zmniejszenie ryzyka raka serca oraz zachorowania na choroby układy krążenia.

 

Zastosowanie

Mąka kokosowa wykazuje szerokie zastosowanie i jest w atrakcyjnej cenie. Nie posiada glutenu, przez co z powodzeniem może być stosowana w diecie osób z celiakią, a także przez osoby, które unikają glutenu w codziennym menu. W internecie znajduje się wiele stron z których można czerpać inspiracje do stworzenia wyjątkowych potraw wykorzystujących ten składnik. Potrawy i wypieki zyskają dzięki niej ciekawy i oryginalny posmak.

 

Gdzie można ją kupić? Wiele sklepów internetowych, które specjalizują się w ekologicznej żywności, ma w swojej ofercie BIO mąkę kokosową od najlepszych producentów, którzy cieszą się doskonałą opinią.