Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Szukasz zamiennika dla tradycyjnej mąki pszennej? Pozyskiwana z miąższu kokosa mąka kokosowa znakomicie sprawdzi się w tej roli. Jakie ma właściwości i zastosowanie? Czy jest zdrowia i ile ma kalorii oraz do czego ją wykorzystać? Wszystkiego dowiesz się z naszego wpisu.

Jak powstaje mąka kokosowa?

Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu i mleka kokosowego, dzięki czemu ma kokosowy smak i aromat. Bogata w błonnik i białko, pozbawiona glutenu mąka kokosowa stanowi znakomity zamiennik dla tradycyjnej mąki pozyskiwanej z ziarna zbożowego. Jak powstaje mąka kokosowa? Miąższ kokosowy jest suszony, a następnie wyciskany. W ten sposób pozyskuje się także olej kokosowy oraz mleko. Po ich oddzieleniu powstaje produkt końcowy, czyli właśnie mąka, która jest bardzo wydajna. Do wypieku stosuje się jej znacznie mniej od tradycyjnej, pszennej. Wszystko ze względu na dużą zawartość błonnika, który pochłania wilgoć.

Mąka kokosowa - właściwości

Właściwości mąki kokosowej to przede wszystkim liczne wartości odżywcze. Duża zawartość błonnika wpływa na pracę układu pokarmowego, regulując proces wypróżniania, ograniczając apetyt i zapewniając uczucie sytości. Spożywanie mąki kokosowej korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy - obniża poziom trójglicerydów. Polecana jest dla diabetyków, gdyż nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi ze względu na niską zawartość węglowodanów. W mące kokosowej znajdziemy także dużo białka, stąd powinny ją spożywać dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu, a także osoby aktywne fizycznie, szczególnie sportowcy. Zawarte w mące kokosowej wysokiej jakości tłuszcze na długo podnoszą poziom energii, a ponadto działają przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Ile kcal ma mąka kokosowa? Ok. 330 w 100 g, czyli mniej niż mąka pszenna czy żytnia. Regularne spożywanie mąki kokosowej zapobiega zachorowaniu m.in. na wystąpienie chorób krążenia i wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego

Mąka kokosowa - do czego ją stosować?

Nie wiesz, do czego stosować mąkę kokosową? Możesz ją wykorzystać w kuchni tak samo, jak inne rodzaje mąk. Sprawdzi się do wypieków, naleśników, chleba, ciasta na pizzę, owsianek. Warto ją dodać także do samodzielnie przyrządzanych koktajli czy zup. Łącząc ją z płatkami owsianymi, możesz stworzyć smaczną i zdrową panierkę do mięsa.

Kto powinien stosować mąkę kokosową?

  • osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy,
  • osoby aktywne fizycznie i sportowcy;
  • dzieci i młodzież w fazie intensywnego wzrostu;
  • osoby z alergią na gluten, chorzy na celiakię, diabetycy oraz osoby starsze;
  • diabetycy,
  • chorzy na insulinooporność;
  • osoby cierpiące na nawracające zaparcia.

Gdzie kupić mąkę kokosową w korzystnej cenie? Jeśli nie chcesz szukać jej stacjonarnie, w marketach i sklepach ze zdrową żywnością, postaw na zakupy online. Mąka kokosowa ze sklepu internetowego będzie tańsza, a tak samo zdrowa i wartościowa.