Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni jest wszechstronne. Coraz częściej słyszy się o jego zdrowotnych właściwościach, a także odporności - w porównaniu do innych tłuszczy - na wysokie temperatury. Nic zatem dziwnego, że olej kokosowy w kuchni wykorzystywany jest podczas smażenia, pieczenia, czy też przygotowywania smacznych koktajli. W czym tkwi jego sekret i dlaczego jest tak popularny?
Sprzedawany w sklepach olej kokosowy do smażenia, w porównaniu do swoich tradycyjnych odpowiedników, nie jest płynny. Zamiast tego przybiera on postać białej masy i oferowany jest w szklanych pojemnikach. Jest tak dlatego, gdyż pozyskuje się go z miąższu orzecha, a dokładnie w wyniku procesu tłoczenia kopry (wysuszonego miąższu). Olej kokosowy do smażenia, ze względu na swoją konsystencję, nazywany jest również masłem kokosowym. Ponadto, ze względu na swoje właściwości oraz skład, produkt ten należy do grupy superfoods.
Bez wątpienia zastosowanie oleju kokosowego w kuchni jest szerokie, zwłaszcza że produkt ten dostępny jest pod dwoma postaciami. W formie rafinowanej i nierafinowanej. Co jednak oznacza to w praktyce?
Czy można smażyć mięso, warzywa, ryby itd. na oleju kokosowym? Oczywiście, że tak! Uznaje się jednak, że do tego celu powinno się wybierać olej kokosowy rafinowany, który jest odporny na wysokie temperatury. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że:
Już wiesz, jaki olej kokosowy do smażenia wybrać. Co jednak można na nim przyrządzić? Możliwości jest mnóstwo, co tylko zachęca do ciągłego eksperymentowania! Na rafinowanym oleju kokosowym do smażenia z pewnością można przygotować:
Do czego najlepiej używać nierafinowanego oleju kokosowego w kuchni? Warto nim między innymi bezpośrednio smarować pieczywo, jak i dodawać do deserów, czy też wspomnianych koktajli! Pyszny, kokosowy posmak i aromat gwarantowany!