Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni jest wszechstronne. Coraz częściej słyszy się o jego zdrowotnych właściwościach, a także odporności - w porównaniu do innych tłuszczy - na wysokie temperatury. Nic zatem dziwnego, że olej kokosowy w kuchni wykorzystywany jest podczas smażenia, pieczenia, czy też przygotowywania smacznych koktajli. W czym tkwi jego sekret i dlaczego jest tak popularny?

Olej kokosowy - co to jest?

Sprzedawany w sklepach olej kokosowy do smażenia, w porównaniu do swoich tradycyjnych odpowiedników, nie jest płynny. Zamiast tego przybiera on postać białej masy i oferowany jest w szklanych pojemnikach. Jest tak dlatego, gdyż pozyskuje się go z miąższu orzecha, a dokładnie w wyniku procesu tłoczenia kopry (wysuszonego miąższu). Olej kokosowy do smażenia, ze względu na swoją konsystencję, nazywany jest również masłem kokosowym. Ponadto, ze względu na swoje właściwości oraz skład, produkt ten należy do grupy superfoods.

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany

Bez wątpienia zastosowanie oleju kokosowego w kuchni jest szerokie, zwłaszcza że produkt ten dostępny jest pod dwoma postaciami. W formie rafinowanej i nierafinowanej. Co jednak oznacza to w praktyce?

  • Olej kokosowy nierafinowany - jest to tak zwany olej tłoczony na zimno. W przeciwieństwie do swojego rafinowanego odpowiednika, nadaje on potrawom charakterystycznego, kokosowego posmaku oraz aromatu. Posiada on również dużo więcej składników odżywczych. Warto zatem stosować go na zimno - świetnie sprawdza się np. jako zamiennik masła. Dużo Pań używa nierafinowanego oleju kokosowego nie tylko w kuchni, ale i w domowej pielęgnacji skóry. Produkt ten chętnie dodawany jest np. do domowych maseczek.
  • Olej kokosowy rafinowany - produkt ten nie zmieni smaku, czy też aromatu żadnych potraw. Jeżeli ktoś zastanawia się nad tym, co nadaje się lepiej do smażenia - olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany - to z pewnością ten pierwszy wariant. Jest tak dlatego, gdyż już na etapie produkcji jest on o wiele bardziej przetworzony. Dzięki procesowi rafinacji, podgrzewaniu do wysokiej temperatury, jest on dużo bardziej odporny na późniejsze obróbki. Ze względu na procesy, którym został on poddany, nie nadaje się jednak do stosowania na zimno, czy też do celów kosmetycznych.

Kokosowy olej rafinowany i nierafinowany - parametry

Czy można smażyć mięso, warzywa, ryby itd. na oleju kokosowym? Oczywiście, że tak! Uznaje się jednak, że do tego celu powinno się wybierać olej kokosowy rafinowany, który jest odporny na wysokie temperatury. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że:

  • temperatura dymienia oleju kokosowego (rafinowanego) wynosi około 200°C,
  • temperatura dymienia nierafinowanego oleju kokosowego wynosi około 177°C. Dla porównania można dodać, że odporność oleju słonecznikowego wynosi około 107°C, zaś rzepakowego 130°C.

Co można smażyć na oleju kokosowym?

Już wiesz, jaki olej kokosowy do smażenia wybrać. Co jednak można na nim przyrządzić? Możliwości jest mnóstwo, co tylko zachęca do ciągłego eksperymentowania! Na rafinowanym oleju kokosowym do smażenia z pewnością można przygotować:

  • różnego rodzaju mięsa oraz ryby,
  • jajka pod różną postacią, a także kasze oraz ryż,
  • placki, jak i placuszki oraz naleśniki,
  • owoce morza,
  • potrawy, wymagające smażenia na głębokim tłuszczu.

Do czego najlepiej używać nierafinowanego oleju kokosowego w kuchni? Warto nim między innymi bezpośrednio smarować pieczywo, jak i dodawać do deserów, czy też wspomnianych koktajli! Pyszny, kokosowy posmak i aromat gwarantowany!