8 produktów z kokosa, z których warto korzystać

Nie bez przyczyny palmy kokosowe były dawniej określane jako drzewa zaspokajające wszystkie potrzeby życia lub drzewa o wielu zastosowaniach. Obecnie w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wiele produktów, które powstały w procesie obróbki ich owoców. Orzechy kokosu są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika, a ich smak przywołuje wspomnienia krajów o tropikalnym klimacie. Poniżej przedstawiamy 8 produktów, które można znaleźć na półkach sklepowych.

Olej kokosowy - w kuchni i łazience

Obecnie olej kokosowy bije rekordy popularności wśród zdrowych produktów. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, może być stosowany w kuchni, jako alternatywa dla tradycyjnego oleju rzepakowego. Olej kokosowy swoją konsystencją przypomina masło, jest bezbarwny i bezwonny, a także nadaje się do smażenia potraw w wyższych temperaturach. Stosowany jako kosmetyk:

  • - ma działanie antybakteryjne - pomaga zlikwidować nieświeży oddech
  • - poprawia jędrność skóry i opóźnia proces jej starzenia
  • - nawilża i odżywia włosy
  • - wzmacnia i regeneruje paznokcie

Mleczko kokosowe i woda z kokosa

Produkowane z miąższu kokosa, mleczko jest gęste i nie zawiera alergenów. Jest to również cenne źródło kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Może być dobrym dodatkiem do kawy, deserów oraz wypieków. Natomiast woda z kokosa, która pozyskiwana jest w inny sposób niż mleko kokosowe i jest często sprzedawana w postaci liofilizowanej, może być zdrowym i naturalnym izotonikiem.

Pasta kokosowa

Pasta, uzyskana w procesie mielenia miąższu orzecha kokosowego, ma oleistą konsystencję i wyrazisty smak. Jest łatwo przyswajalnym źródłem energii często wykorzystywanym w kuchni azjatyckiej, jako baza pod sos lub składnik curry. W szybki i prosty sposób można zmienić jej konsystencję - wystarczy dodać wodę, a pasta zmieni się w krem, mleko lub śmietankę kokosową.

Mąka kokosowa - alternatywa bez glutenu

Bezglutenowa mąka z kokosa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych mąk, dlatego może być stosowana przez osoby, które nie tolerują glutenu. Wypiekane ciastka zyskają delikatny kokosowy posmak, a dzięki zawartości błonnika i witamin, będą po prostu zdrowsze.

Syrop i cukier kokosowy - zdrowe zamienniki cukru

Zarówno syrop, jak i cukier uzyskane są z kwiatów palmy kokosowej. Gęsty syrop o bursztynowej barwie oraz ciemny cukier o karmelowym kolorze uważane są za zdrowe zamienniki cukru białego o niskim indeksie glikemicznym. Mogą być używane jako dodatek do ciast, deserów, czy koktajli.

Chipsy z kokosa? Jak najbardziej!

Chipsy kokosowe są naturalną przekąską, która zawiera dużo błonnika, białka, witamin oraz minerałów. Są smaczne, nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, a do tego nie są słodzone. Mogą być świetnym dodatkiem do deserów i sałatek.

Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe są często wykorzystywane w kuchni jako uzupełnienie deserów, ciast, lub jako składnik dań z kuchni azjatyckiej. Wyrabiane z miąższu orzecha, są źródłem cennych składników odżywczych. Wiórki są niezwykle sycące i skutecznie hamują uczucie głodu, ale są niestety wysokokaloryczne.

Suszony kokos

Pocięty w paski, a następnie wysuszony miąższ kokosa, jest naturalnym źródłem witamin, m.in. B2, B6, C, E, składników mineralnych, w tym wapnia, potasu, żelaza, fosforu, a także kwasu foliowego. Suszony kokos jest doceniany przez osoby, które cenią zdrowy i aktywny styl życia, a także szukają naturalnych przekąsek. Jest to również doskonały dodatek do deserów, wypieków oraz mięs i ryb.