Nie bez przyczyny palmy kokosowe były dawniej określane jako drzewa zaspokajające wszystkie potrzeby życia lub drzewa o wielu zastosowaniach. Obecnie w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wiele produktów, które powstały w procesie obróbki ich owoców. Orzechy kokosu są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika, a ich smak przywołuje wspomnienia krajów o tropikalnym klimacie. Poniżej przedstawiamy 8 produktów, które można znaleźć na półkach sklepowych.
Obecnie olej kokosowy bije rekordy popularności wśród zdrowych produktów. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, może być stosowany w kuchni, jako alternatywa dla tradycyjnego oleju rzepakowego. Olej kokosowy swoją konsystencją przypomina masło, jest bezbarwny i bezwonny, a także nadaje się do smażenia potraw w wyższych temperaturach. Stosowany jako kosmetyk:
Produkowane z miąższu kokosa, mleczko jest gęste i nie zawiera alergenów. Jest to również cenne źródło kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Może być dobrym dodatkiem do kawy, deserów oraz wypieków. Natomiast woda z kokosa, która pozyskiwana jest w inny sposób niż mleko kokosowe i jest często sprzedawana w postaci liofilizowanej, może być zdrowym i naturalnym izotonikiem.
Pasta, uzyskana w procesie mielenia miąższu orzecha kokosowego, ma oleistą konsystencję i wyrazisty smak. Jest łatwo przyswajalnym źródłem energii często wykorzystywanym w kuchni azjatyckiej, jako baza pod sos lub składnik curry. W szybki i prosty sposób można zmienić jej konsystencję - wystarczy dodać wodę, a pasta zmieni się w krem, mleko lub śmietankę kokosową.
Bezglutenowa mąka z kokosa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych mąk, dlatego może być stosowana przez osoby, które nie tolerują glutenu. Wypiekane ciastka zyskają delikatny kokosowy posmak, a dzięki zawartości błonnika i witamin, będą po prostu zdrowsze.
Zarówno syrop, jak i cukier uzyskane są z kwiatów palmy kokosowej. Gęsty syrop o bursztynowej barwie oraz ciemny cukier o karmelowym kolorze uważane są za zdrowe zamienniki cukru białego o niskim indeksie glikemicznym. Mogą być używane jako dodatek do ciast, deserów, czy koktajli.
Chipsy kokosowe są naturalną przekąską, która zawiera dużo błonnika, białka, witamin oraz minerałów. Są smaczne, nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, a do tego nie są słodzone. Mogą być świetnym dodatkiem do deserów i sałatek.
Wiórki kokosowe są często wykorzystywane w kuchni jako uzupełnienie deserów, ciast, lub jako składnik dań z kuchni azjatyckiej. Wyrabiane z miąższu orzecha, są źródłem cennych składników odżywczych. Wiórki są niezwykle sycące i skutecznie hamują uczucie głodu, ale są niestety wysokokaloryczne.
Pocięty w paski, a następnie wysuszony miąższ kokosa, jest naturalnym źródłem witamin, m.in. B2, B6, C, E, składników mineralnych, w tym wapnia, potasu, żelaza, fosforu, a także kwasu foliowego. Suszony kokos jest doceniany przez osoby, które cenią zdrowy i aktywny styl życia, a także szukają naturalnych przekąsek. Jest to również doskonały dodatek do deserów, wypieków oraz mięs i ryb.