Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest popularnym dodatkiem potraw kuchni krajów azjatyckich. Jaki jest jego skład? Wysoka zawartość tłuszczu, a także bogaty zestaw składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas, selen, witamina C oraz kwas foliowy. Pomimo tego, że jest wysokokaloryczne, wykazuje pozytywne właściwości, ma szerokie zastosowanie i można je znaleźć w korzystnej cenie.

 

Właściwości

Osoby, które zmagają się z nadwagą i chciałyby zrzucić trochę kilogramów często stosują mleko kokosowe jako dodatek do kawy czy innych napojów i potraw. Jak się okazuje, jego spożywanie:

  • zmniejsza apetyt,
  • wspomaga utratę tkanki tłuszczowej,
  • poprawia metabolizm.


Co więcej, regularne stosowanie mleka obniża poziom cholesterolu, poprawia działanie układu krwionośnego, a także zmniejsza dolegliwości bólowe. Dodatkowo, wykorzystuje się je w leczeniu wrzodów i poprawie stanów zapalnych. Wskazuje się również na jego antybakteryjne i antywirusowe działanie.

 

Zastosowanie

W krajach azjatyckich oraz w Ameryce Południowej jest podstawowym składnikiem wielu potraw, jednak staje się coraz bardziej popularny w krajach europejskich. Najpopularniejszym zastosowaniem mleka kokosowego na tym obszarze jest dodawanie go do kawy jako zamiennik cukru.

 

Gdzie kupić?

W sklepach internetowych oprócz tradycyjnego mleka kokosowego, można znaleźć również BIO pastę kokosową, z której w prosty i szybki sposób można zrobić mleko. Wystarczy ją ogrzać i zblendować z wodą, by uzyskać produkt o pożądanej konsystencji. Wiele sklepów online ze zdrową i ekologiczną żywnością, ma w swojej ofercie certyfikowane BIO mleko kokosowe w atrakcyjnej cenie i od najlepszych producentów.