GHEE (masło klarowane)

Ghee masło klarowane ekogram:

Podstawą wyboru najlepszego ghee jest znajomość jego surowca, gdyż wszystko zaczyna się od masła.

Prawdziwe masło powinno zawierać minimum 82% tłuszczu mlecznego. Jest to bardzo ważne, ponieważ większość maseł mimo, że spełnia normę 82% tłuszczu, nie jest to w 100% tłuszcz mleczny lecz mieszanka w dużej mierze składająca się z tłuszczu roślinnego, dużo tańszego, najczęściej palmowego bardzo szkodliwego. Dlatego zarówno w przypadku masła jak i ghee cena odgrywa bardzo ważną rolę. Prawdziwe, zdrowe masło i ghee musi kosztować.

Jeśli chodzi o ghee warto zwrócić uwagę na tabele wartości odżywczych. Najlepsze ghee na 100g będzie zawierało 100g tłuszczu. Warto kupować również ghee wyprodukowanego z polskiego mleka, gdyż jest najlepsze. Sektor mleczarski jest jedną z niewielu dziedzin, w której jesteśmy ekspertami. Nasze mleko jest najzdrowsze, nie oszukane, bez dodatków i pochodzi od szczęśliwych krów. Polskie mleko jest znane i eksportowane jako produkt luksusowy na całym świecie, także warto kupować sprawdzone produkty z polskich gospodarstw.

Ghee to nie to samo co masło klarowane. Powstaje podobnie jest masło klarowane, lecz jest gotowane znacznie dłużej, doprowadza się go do wrzenia, by pozbyć się całkowicie wody i czeka, aż substancje stałe mleka (laktoza i kazeina) osadzą się na dnie i przypalą. Dzięki temu ghee jest gęstsze od masła klarowanego, ma bardziej wyrazisty smak i lekko orzechowy aromat.

Ghee jest używane od tysięcy lat. Zostało szybko włączone nie tylko w dietę, ale również leczenie oparzeń, wysypki czy nawilżania…