Odpowiedź na pytanie, czy daktyle tuczą, jest prosta – większość rzeczy, które jemy, nie musi mieć bezpośredniego przełożenia na wagę, ale konieczny jest umiar. Nie inaczej jest w przypadku daktyli, tym bardziej że suszone owoce naturalnie zawierają więcej cukru niż świeże. Co więcej, daktyle ekologiczne często wykorzystuje się jako element słodzący w potrawach, więc to zrozumiałe, że zastanawiasz się, czy możesz jeść je bez obaw. Sprawdź, czy daktyle tuczą!
Daktyle mają właściwości, które pokochasz, jeśli próbujesz ograniczyć wysokoprzetworzone słodycze. Jedzone w odpowiedniej ilości będą doskonałym zastrzykiem energii, np. w pracy, kiedy dopadnie Cię ochota na pyszną, oblaną lukrem drożdżówkę. Są słodkie, ale nie są przetworzone w taki sposób jak czekoladowe batoniki czy inne mocno kaloryczne przekąski, więc świetnie sprawdzają się jako zdrowe słodycze. Daktyle to także dobry wybór dla osób aktywnych fizycznie i zawodowych sportowców.
Dzięki swoim właściwościom daktyle świetnie zastępują cukier w owsiankach, słodkich wypiekach, koktajlach oraz placuszkach. Na bazie daktyli produkuje się również zdrowe batony oraz przygotowuje się domowe kremy czekoladowe (idealne nie tylko do naleśników!). Sprawdzą się także jako dodatek do rozgrzewających, aromatycznych potraw, czy lekkich sałatek.
Pytanie, czy daktyle są zdrowe, nie do końca ma sens – jedzone z umiarem na pewno Ci nie zaszkodzą, nawet jeśli są suszone. Są zdrowe, bo są owocami i w dodatku są po prostu przepyszne. Pamiętaj, że nawet najbardziej zdrowe produkty, spożywane w nadmiarze, mogą negatywnie wpłynąć na organizm. Chodzi więc o to, by daktyle były jedynie dodatkiem do diety, a nie głównym jej elementem.
Czy suszone daktyle są zdrowe tak samo jak świeże owoce? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład takich suszonych owoców. Wybierz niesiarkowane daktyle Medjool Bio, zamiast tych siarkowanych – producenci wykorzystują dwutlenek siarki po to, by owoce nie straciły koloru i miały dłuższą datę ważności, a przecież możesz regularnie uzupełniać zapasy.
To, czy daktyle będą tuczyć, zależy od tego, ile ich zjesz. 100 gramów daktyli ma 270 kcal – dla porównania jeden z popularniejszych batonów z orzechami ma wartość energetyczną równą 491 kcal. Czy to oznacza, że można jeść daktyle bez ograniczeń? Nie! Czy są tak samo kaloryczne jak słodycze z marketowych półek? Też nie. Jaki z tego wniosek? Warto porównywać składy produktów, które kupujesz i zachować przy tym rozsądek. Jeśli chcesz mieć pewność, że wybierasz wartościowe produkty, odwiedź sklep ze zdrową żywnością – tam oferta zawsze jest odpowiednio wyselekcjonowana.
Jak jeść daktyle, żeby uniknąć nadprogramowych kilogramów? Z umiarem – wystarczą trzy daktyle, żeby zaspokoić potrzebę na coś słodkiego, a prawdę mówiąc, nie musisz iść jeść codziennie. Czy są zdrowe? Nie zaszkodzą Ci na pewno, a jeśli cała Twoja dieta jest zbilansowana, zdecydowanie warto je włączyć do jadłospisu. Oprócz tego pamiętaj o aktywności fizycznej – bez niej zdrowe odżywianie jest jednak trochę mniej skuteczne.
Czy daktyle tuczą? Nie, jeśli nie będziesz ich jeść codziennie i w dużych ilościach. Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych polecamy umiar i rozsądek – suszone owoce, choć są słodsze niż świeże, nie są zagrożeniem dla Twojej wagi, są zdrowe. Oczywiście w przypadku chorób takich jak cukrzyca warto skonsultować się z lekarzem. Teoretycznie nie trzeba wykluczać daktyli z diety, ale zawsze lepiej się upewnić.
Pamiętaj też, że kluczem do zbilansowanej diety jest różnorodność i sprawdzanie składów produktów, które jesz. Suszone, niesiarkowane daktyle świetnie zastąpią słodycze o wątpliwym składzie, a także przetworzony cukier. Przede wszystkim jednak będą smacznym dodatkiem do Twojej diety.