Sól czarna (kala namak)

Sól czarna - zdrowy i wyjątkowy dodatek do codziennych potraw w naszej kuchni

Ta niecodzienna przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej ze względu na swoje specyficzne właściwości jaką jest chociażby imitacja charakterystycznego smaku jajek. Czarna sól zwana także kala namak, swój wyjątkowy zapach zawdzięcza obróbce cieplnej jakiej jest poddawana w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej nawet 800 stopni.

W kuchni wegetariańskiej, sól czarna znajdzie zastosowanie między innymi w przygotowaniu takich potraw jak:

    • - smażone tofu
    • - bio pasta, zastępująca klasyczną pastę jajeczną
    • - potrawy z warzyw strączkowych

Przepisy do jakich można ją wykorzystać to z pewnością również potrawy ostre przykładowo z kuchni indyjskiej, gdyż właśnie z tamtych rejonów wywodzi się sól czarna. Gdzie ją kupić? Jest to produkt unikalny i nieczęsto spotykany, nasz sklep online posiada go w swoim asortymencie w dwóch wariantach (drobnej i gruboziarnistej) za dogodną cenę dla każdego. Jeśli chcesz odmienić swoje codzienne potrawy i lubisz ekologiczne gotowanie, spróbuj kala namak - z pewnością jej zastosowanie i właściwości przypadną ci do gustu. Ekologiczne przyprawy wpłyną na urozmaicenie Twoich bio przepisów.