PASTA KOKOSOWA (mus kokosowy)

Co to jest pasta kokosowa?

Pasta kokosowa jest to masło orzechowe z kokosa. Powstaje poprzez zmielenie całego kokosa, nie zawiera żadnych dodatków. Ma dość gęstą konsystencję i słodki smak. Najlepiej smakuje na ciepło, w temperaturze powyżej 25 stopni robi się miękka i dosłownie rozpływa się w ustach. Dlatego najlepiej sprawdzą się jako topping na ciepłe spody takie jak omlety, naleśniki czy racuchy. Nie wymaga wtedy podgrzewania, wystarczy dodać dużą łyżkę. Po chwili pasta sama się roztopi i rozpłynie po całej powierzchni.


Jak zrobić mleko kokosowe z pasty?

Tak naprawdę to każde mleko i mleczko kokosowe, które kupujesz w puszce w sklepie postaje z pasty kokosowej. Niestety większość z nich zawiera sporo dodatków i konserwantów żeby przetrwały w puszce przez parę lat. Mają pastę kokosową zawsze możesz mieć zapas mleka kokosowego w domu. Zrobisz go dokładnie tyle ile potrzebujesz w parę sekund. Potrzebujesz tylko szklankę mleka do przepisu? Żaden problem i nic się nie zmarnuje jak po otwarciu dużej puszki. Jak zrobić mleko? Wystarczy zblendować parę łyżek pasty z wodą i gotowe!

Czy pasta kokosowa ma jakieś wady?

Tak jest bardzo smaczna i bardzo często znika prosto ze słoika. Uwaga ta pasta uzależnia, warto zachować umiar!

Czym się rożni pasta kokosowa od oleju kokosowego?

Olej kokosowy to sam tłuszcz, pasta kokosowa to cały kokos tylko bardzo dobrze zmielony. Kokos jest dość tłustym orzechem, dlatego pasta zawiera okolo 65% tłuszczu (oleju kokosowego nierafinowanego)

Czy pasta kokosowa, mus kokosowy i krem kokosowy i miąższ kokosowy to ten sam produkt?

Tak, zgadza się ten sam produkt występuję pod różnymi nazwami handlowymi. Nazwa nie ma znaczenia, jednak jakość produktów i smak jest bardzo różna. Technicznie różnią się przede wszystkim zawartością tłuszczu. Bardzo odtłuszczone pasty, tj poniżej 68% tłuszczu są bardzo twarde i ciężkie w użyciu. Optymalna zawartość tłuszczu to około 72%, taką pastę można łatwo wydobyć ze słoika i jest bardzo smaczna. Są też dostępne pasty o wysokiej zawartości tłuszczu, tj 78-80%, są bardzo miękkie można je łatwo rozsmarowywać bez podgrzewania, jednak ich smak jest bardzo tłusty i nam osobiście nie smakują (prawie jak olej kokosowy).