Masło kakaowe to jadalny i zdrowy tłuszcz roślinny, który pozyskuje się z nasion kakaowca. Nasiona po zebraniu są bardzo dokładnie oczyszczane, a następnie poddaje się je wytłaczaniu (najczęściej na ciepło). Tłuszcz kakaowy w temperaturze pokojowej ma postać stałą - rozpuszcza się w temperaturze 35 stopni.
Masło kakaowe ma wiele właściwości - przede wszystkim idealnie sprawdza się jako olejek do masażu. Jest także dodawany do balsamów oraz maseł do ciała. Regularne stosowanie kosmetyków z masłem kakaowym sprawia, że skóra staje się jędrna, nawilżona i napięta. Masło kakaowe jest dobrze wchłaniane przez skórę. Masło kakaowe doskonale sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków dla dzieci oraz alergików. Delikatnie pielęgnuje skórę oraz nie powoduje (chyba że jest się uczulonym na kakao) reakcji alergicznych.
Spożywcze masło kakaowe ma wiele cennych właściwości. Zawiera witaminę E, polifenole oraz kwasy omega-6 i omega-9. Na tłuszczu kakaowym nie powinno się smażyć, ale po podgrzaniu można go dodawać do potraw. Użycie tłuszczu kakaowego sprawi, że wszystkie potrawy oraz wypieki będą miały delikatny, kakaowy posmak. Masło kakaowe sprawdzi się zarówno w napojach (np. do kawy), jak i do ciast, ciasteczek oraz do wszelkiej maści deserów. Podgrzane masło kakaowe spożywcze jest także chętnie dodawane do obiadowych potraw na ciepło, w tym do dań z makaronem.