Wiśnie liofilizowane to wiśnie, które poddano specjalnemu procesowi suszenia - liofilizacji właśnie. Dzięki temu przez długi czas zachowują one swój smak, aromat, a do tego, nadal są w pełni naturalnym produktem, zawierającym bogactwo składników odżywczych. BIO wiśnia liofilizowana stanowi doskonały dodatek do potraw w zdrowej diecie, który dostarcza do organizmu między innymi witaminy A, C, E czy minerałów takich jak magnez, cynk, potas.
BIO wiśnia liofilizowana pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Po zebraniu owoce zostają poddane liofilizacji, czyli zamrożeniu, a kolejno sublimacji i usunięciu nawet 90% wody. Liofilizacja to zdrowy sposób na przedłużenie przydatności owoców do spożycia. W jej wyniku wiśnie liofilizowane zachowują wszystkie swoje właściwości, cenne witaminy, wartości odżywcze, a także smak, choć ten jest nieco łagodniejszy niż w przypadku świeżych owoców.
Ich smak oraz właściwości sprawiają, że wiśnie liofilizowane BIO mają szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzają się jako słodka przekąska, dodatek do musli, owsianki, deserów, zup owocowych, kompotów czy wypieków. Co więcej, wiśnie liofilizowane, dodane do herbaty, nadadzą jej wyjątkowego smaku, a w ten sposób mogą również zastąpić cukier.