Nie bez powodu palma kokosowa w sanskrycie oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Możemy z niej uzyskać wiele wartościowych produktów jak woda kokosowa, ocet, czy nasz ulubiony olej. Również kwiaty drzewa kokosowego oferują nam wspaniały sok, z którego możemy wyprodukować syrop bądź cukier kokosowy, na który chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę.
Cukier kokosowy powstaje w procesie gotowania soku z pąków palmy kokosowej.
Jego produkcja jest na tyle trudna, gdyż trzeba mieć dużo wprawy i poświęcić mu wiele uwagi, że większość tego surowca jest palona. Zatem na rynku mamy wiele odmian cukru kokosowego, głównie przepalonego, który traci swoje właściwości. Cukier w kolorze mlecznej kawy jest najbardziej wartościowym dostępnym w sprzedaży. Posiada delikatny smak i aromat, zatem jeśli nawet nie przepadasz za smakiem kokosa, nic nie szkodzi.
Żaden cukier nie jest wskazany, by spożywać go w dużej ilości. Jednak jeśli nie możesz się bez niego obejść zdecydowanie lepszy dla Twojego zdrowia będzie cukier kokosowy z powodu niskiego indeksu glikemicznego.
Zawiera włókna zwane inuliną, które blokują szybkie wchłanianie glukozy, zatem polecany jest diabetykom. Inulina ma również zdolność do stymulowania wzrostu bifidobakterii jelitowych, które zapewniają wzrost i ochronę układu immunologicznego. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminy i minerały. Swoją „zdrową pozycję” zawdzięcza też polifenolom, flawonoidom i antocyjanidynom. Te składniki odżywcze zmniejszają poziom cukru we krwi, oraz stany zapalne. Dzięki tym właściwościom cukier kokosowy jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż wiele innych środków słodzących.
Według najnowszych badań, cukier kokosowy używany był już w czasach paleolitu, zatem jeśli jesteś miłośnikiem diety paleo, koniecznie musisz się do niego przekonać.