Kasztany jadalne, czyli marrony cieszyły się dużym powodzeniem w dwudziestoleciu międzywojennym. Uznawane były wówczas za rarytas i elitarny przysmak. Dziś w Polsce trudno o owoce kasztanów jadalnych, ale produkowana z nich mąka zachowuje ich właściwości zdrowotne i smakowe.
Mąka kasztanowa ma przyjemny, lekko słodkawy smak i jest lekkostrawna. Zawiera dużo skrobi oraz garbniki oraz bioflawonoidy mające działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego jej spożywanie jest zalecane przyszłym mamom, także ze względu na cenne minerały – miedź, magnez, cynk, potas, fosfor czy żelazo. Osoby aktywne fizyczne oraz te, które pracują umysłowo powinny spożywać produkty na bazie mąki kasztanowej z powodu zawartości cukru wolnoprzyswajanego przez ludzki organizm. Bez obaw mogą po nie sięgać także chorzy na celiakię, ponieważ mąka kasztanowa nie zawiera glutenu.
Spożywanie żywności przygotowanej z wykorzystaniem mąki kasztanowej pomaga również zachować dobry wzrok i opóźnia proces starzenia się komórek. Korzystnie także działa na układ krwionośny dzięki wysokiej zawartości witaminy P.
Mąki kasztanowej używa się do pieczenia domowego chleba oraz placków. Dodawana jest również do ciast na naleśniki i gofry, a także podczas wyrobu makaronów, ciastek i muffinów. Smak mąki z kasztanów dobrze komponuje się z czekoladą, wanilią, miodem, migdałami, rodzynkami i orzechami laskowymi. Chociaż warto też poeksperymentować i dodać trochę mąki także do potraw z grzybów i mięsa.