Liofilizowana żurawina czyli pozbawiona wody, zachowująca swój naturalny kolor, kształt (może być również rozdrobniona) przez co zachowuje najważniejsze składniki odżywcze i witaminy. Proces liofilizacji polega na suszeniu sublimacyjne zamrażanych substancji. Prowadzi się go w liofilizatorach. Najpierw dany produkt jest zamrażany (najczęściej ciekłym azotem) a następnie wprowadzany w próżnię.
Liofilizowane produkty spożywcze były już znane w czasie II wojny światowej. W latach 60 XX wieku były produkowane dla astronautów. Plusem takiej żywności jest jej lekkość oraz zachowanie wszystkich składników odżywczych.
Liofilizowana żurawina jest lekko kwaskowata w smaku. Jest produktem prozdrowotnym. Dzięki swoim właściwością jest stosowana między innymi do leczenia chorób nerek oraz układu moczowego, środek wzmacniający odporność organizmu, źródło witaminy c oraz antyoksydantów, ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Można ją stosować do wielu potraw zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonała jest jako dodatek do herbat, musli, batonów, zup, sosów, kisieli, przetworów, do mięs i wielu wielu innych. Żurawina liofilizowana może być gotowana, jedzona na sucho, uwodniona - dzięki czemu ma naturalną świeżość.
Zaletą żurawiny liofilizowanej jest również to że może być przechowywana przez lata.