Ocet kokosowy powstaje z nektaru pozyskiwanego poprzez nacięcie łodygi palmy kokosowej. Podczas fermentacji trwającej 2 miesiące wytwarzany jest biały albo bursztynowy płyn o wyrazistym, ostrym smaku.
Ocet kokosowy ma wszystkie zalety produktów wytwarzanych z drzewa kokosowego. Zawiera witaminy:
W składzie octu kokosowego znajduje się także wiele minerałów – potas, wapń, żelazo, sód, cynk, magnez. Zawiera także antyoksydanty (hamujące procesy starzenia się komórek), a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Może więc być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę.
Ocet kokosowy może być używany zamiast octu jabłkowego czy winnego albo na zmianę z innymi rodzajami octu. Może stanowić składnik dressingu do sałatek – wystarczy wymieszać go z płynnym miodem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytrusów i dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Octu kokosowego można również użyć do zrobienia orientalnej marynaty do mięsa drobiowego, mieszając go z dowolnym olejem roślinnym, łyżeczką miodu i curry. Całość należy doprawić świeżym imbirem oraz szczyptą ostrej papryki.