Olej konopny

Konopie siewne, z których pozyskiwany jest olej konopny, pochodzą z certyfikowanych upraw i nie należy mylić ich z konopiami indyjskimi, które mają właściwości narkotyczne. Te rośliny oleiste, niegdyś powszechnie uprawiane, służyły do wyrobu sznurów, lin i tkanin. Obecnie zaś spożywanie nierafinowanego, tłoczonego z nich na zimno oleju ma korzystny wpływ na zdrowie i pomaga w zapobieganiu rozwojowi różnych chorób.

Skład

Spośród olejów roślinnych olej konopny ma najwięcej właściwości prozdrowotnych dzięki wysokiej, 80-procentowej, zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 oraz omega-6. W skład oleju konopnego wchodzą również:

  • witaminy (A, E i witaminy z grupy B)
  • minerały: wapń, cynk, fosfor i magnez
  • przeciwutleniacze
  • aminokwasy
  • fitosterole.

Działanie prozdrowotne

Dzięki tylu wartościom odżywczym, olej konopny korzystnie wpływa na funkcjonowanie:

  • układu krążenia – wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, zapobiega powstawaniu skrzepów będących przyczyną udarów krwotocznych
  • układu immunologicznego – zwiększa naturalną odporność organizmu, wzmacniając florę jelitową
  • układu hormonalnego – dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego spożywanie oleju konopnego pomaga w uregulowaniu gospodarki hormonalnej i m.in. łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.

Ponadto regularnie spożywany olej konopny łagodzi stany zapalne i bóle stawów.

Zastosowanie w kuchni

Oleju konopnego nie powinno używać się do smażenia czy pieczenia, gdyż traci wówczas swoje właściwości i szybko się przypala, wydzielając szkodliwe substancje. Warto jednak stosować go na zimno – do sosów, past i sałatek, których walory smakowe podkreśli delikatny, orzechowy posmak oleju.