Konopie siewne, z których pozyskiwany jest olej konopny, pochodzą z certyfikowanych upraw i nie należy mylić ich z konopiami indyjskimi, które mają właściwości narkotyczne. Te rośliny oleiste, niegdyś powszechnie uprawiane, służyły do wyrobu sznurów, lin i tkanin. Obecnie zaś spożywanie nierafinowanego, tłoczonego z nich na zimno oleju ma korzystny wpływ na zdrowie i pomaga w zapobieganiu rozwojowi różnych chorób.
Spośród olejów roślinnych olej konopny ma najwięcej właściwości prozdrowotnych dzięki wysokiej, 80-procentowej, zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 oraz omega-6. W skład oleju konopnego wchodzą również:
Dzięki tylu wartościom odżywczym, olej konopny korzystnie wpływa na funkcjonowanie:
Ponadto regularnie spożywany olej konopny łagodzi stany zapalne i bóle stawów.
Oleju konopnego nie powinno używać się do smażenia czy pieczenia, gdyż traci wówczas swoje właściwości i szybko się przypala, wydzielając szkodliwe substancje. Warto jednak stosować go na zimno – do sosów, past i sałatek, których walory smakowe podkreśli delikatny, orzechowy posmak oleju.