Pasta z orzechów laskowych jest uzyskiwana przez prażenie, a następnie mielenie orzechów laskowych. Może mieć gładką konsystencję lub z kawałkami orzechów. Najlepsze i najzdrowsze masło laskowe jest uzyskiwane z orzechów ekologicznych, pozyskiwanych z plantacji, które są w 100% ekologiczne.
Masło z orzechów laskowych ma nie tylko przepyszny, intensywny aromat i smak orzechów laskowych - dzięki wybraniu opcji bio jest zdrowsze niż tradycyjne masło orzechowe laskowe, które można kupić w sklepach stacjonarnych. Przede wszystkim wersje bio i eko nie zawierają dodatkowych, zbędnych składników, takich jak tłuszcz palmowy, cukier czy sól.
Masło orzechowe z orzechów laskowych to - podobnie jak orzechy - bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego zawiera ono magnez, potas i fosfor. Masło z orzechów laskowych co prawda nie może zastąpić porcji surowych orzechów, ale warto je włączyć do swojego jadłospisu w celu urozmaicenia swojej diety. Pasta z orzechów laskowych może być wykorzystana zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do kremów, musli czy deserów. Doskonale komponuje się także z ciastkami.
Masło z orzechów laskowych dobrej jakości kupisz przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Zanim jednak klikniesz “zamów”, to sprawdź dokładnie skład. Dobrze, by masło orzechowe z orzechów laskowych zawierało w składzie 100% orzechów i nic więcej.