Białko konopne pozyskiwane jest z ziaren konopii siewnej w procesie tłoczenia z nich oleju. Po oddzieleniu substancji oleistej, pasta pozostająca po tym procesie jest suszona i mielona na drobny proszek. W ten sposób uzyskuje się produkt będący bogatym źródłem wysoko przyswajalnego białka.
Spożywanie białka konopnego zalecane jest każdej osobie chcącej zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. W szczególności zaś powinni ją spożywać:
Białko z konopii zaliczane jest do kategorii superfood, czyli produktów spożywczych pełnych wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Białko konopne ma neutralny zapach i smak, ale ma intensywny, ciemnozielony kolor i taki też może nadawać potrawom. Najbezpieczniej więc używać go do zielonych koktajli warzywnych i owocowych oraz zup, a także do sosów i sałatek. Doskonale sprawdzi się także jako zdrowy dodatek do jogurtów oraz składnik ciasta na naleśniki i omlety.
Warto przy tym pamiętać, że ilość białka konopnego zalecana do codziennego spożywania to 2-3 łyżeczki.